top of page

2e-spoor-re-integratie-zien-als-kans?

Deze blog is van onze connector Jonna Menthen - De heelweg

Voordat je verder leest, kijk eerst even naar dit filmpje....



Waarschijnlijk ken je dit filmpje, want deze is al miljoenen keren op internet bekeken.

Waar we ons op focussen gaan we in beeld krijgen. Dit kan ons hoofd heel goed!


Maar zoals altijd is bij disbalans sprake van een dualiteit.


Een andere kant die minder aandacht krijgt en daardoor niet of nauwelijks gezien wordt.

Nu zul je denken; wat heeft dit met loopbaanbegeleiding of persoonlijke ontwikkeling te maken?


Laten we als voorbeeld een werksituatie nemen.

Als je als werknemer altijd dát gedaan hebt in je werk wat je doet en vaak ook nog eens met plezier, dan heb je soms geen idee wat je nog anders zou kunnen doen.

Menig kandidaat die ik in een 2e spoortraject begeleid, heeft geen idee welke werkzaamheden hij of zij nog zouden kunnen uitvoeren. Simpelweg omdat daar tot op heden nooit hun focus naar uit is gegaan.

Dat was ook niet nodig.


Soms gebeurt er iets in een leven waardoor je een andere kant op “moet".

Ik schrijf ”moet” omdat verandering van werk eerder niet aan de orde is geweest en dit in een outplacement of een 2e spoor re-integratie-traject niet direct een eigen keuze is.

Op dat moment weet de kandidaat maar al te goed wat hij heeft of had, namelijk bepaald werk met een bulk aan ervaring waar hij goed in was en met veel plezier deed. En dit werk kan hij ineens niet meer doen. Het valt simpelweg in één klap weg.


Een beetje empathisch mens kan zich voorstellen wat dit met je doet. Ieder mens gaat anders met zo’n situatie om. Gelukkig ook maar.

Vaak is het ontzettend moeilijk om andere mogelijkheden of kansen te zien. En dat is nou die Gorilla of de wisseling in het team op het filmpje. Een kans of mogelijkheid die je niet ziet; simpelweg omdat de focus elders ligt. Als je niet weet dat die kans of mogelijkheid er is, dan komt die ook niet zomaar in beeld.


Tijdens mijn begeleiding, of het nu een traject voor persoonlijke ontwikkeling is of een re-integratie 2e spoortraject, help ik de kandidaat met het verleggen van de aandacht en het vinden van andere mogelijkheden.


Dit kan een traject zijn wat je als werkgever preventief aanbiedt aan een werknemer ten behoeve van persoonlijke ontwikkeling. Om deze bijvoorbeeld inzicht te laten krijgen in de balans tussen werk en privé.


Doel:

✔️ een tevreden werknemer met minder kans op uitval omdat deze inzicht heeft gekregen en de verantwoordelijkheid kan nemen om minder gestrest te zijn.

Dit kan ook zijn door je werknemer een 2e spoor re-integratie of outplacementtraject aan te bieden waardoor deze weer kansen gaat zien en gaat creëren.


Doel:

✔️ een werknemer die tevreden is over het aangeboden traject door inzicht te krijgen in kansen en mogelijkheden elders op de arbeidsmarkt en daar actief mee aan de slag gaat.

✔️ een traject conform de richtlijnen van het UWV.

✔️ schadelast beperkend omdat de kans groot is dat je werknemer met plezier elders aan de slag gaat voor het einde van het 2e ziektejaar.


Wil jij jouw werknemer een traject aanbieden waar hij of zij echt wat aan heeft?

En waar jij als werkgever of HR-manager ook bij betrokken wordt?


bottom of page