top of page

Waarom terug naar de natuur?

Deze blog is van onze connector Patricia Stijntjes van Kracht ben jijWat bracht mij terug op het pad van de natuur.

Na de geboorte van mijn eerste kind kreeg ik last van astma. Bij de psychische oorzaak van fysiek klachten stond ik destijds nog niet stil. Daar wist ik nog helemaal niets van. Er werd onderzoek gedaan naar allergieën en ik kreeg twee inhalatoren. Een ter preventie en eentje voor wanneer ik het benauwd had. Daar heb ik een aantal jaren gebruik van gemaakt totdat ik vond dat ik ze niet meer nodig had.


Ondertussen had ik dus het stempel 'Astma patiënt' gekregen. Toen jaren later de Griepprik kwam viel er dan ook een uitnodiging op mijn deurmat. Want, met het stempeltje, viel ik in de risicogroep. Dus....ik ging braaf de prik halen. Dat jaar kreeg ik voor het eerst een longontsteking. Dan ga je naar de huisarts en die schrijft vervolgens een antibioticakuur voor. Met één kuurtje was ik er niet vanaf, dus volgde er een tweede kuur.


Het jaar daarop had ik weer een longontsteking, waarop 2 antibioticakuren volgden. Zo heb ik 3 jaar achter elkaar een longontsteking gehad. Het begon altijd met hoesten, dat maar niet over ging. Daarna kreeg ik pijn tussen mijn schouderbladen, werd steeds meer moe en alles kostte me moeite. Van koorts en in bed liggen was geen sprake, maar als ik bij de huisarts kwam was er duidelijk gepruttel in de longen te horen.

I

Ik begreep er niets van. Waarom kreeg ik, als gezond mens, ineens last van longontsteking, terwijl daar naar mijn gevoel geen enkele aanleiding voor was. De enige link die ik kon leggen was naar de griepprik. Telkens nadat ik die had gehad ontstonden mijn klachten. Dus besloot ik een keer geen prik te halen. En wat denk je? Geen longontsteking. Voor mij vielen er toen een aantal dingen op hun plek. Ik heb daarna nooit meer een griepspuit gehaald en ook nooit meer last gehad van longontsteking. Dat was één belangrijke les.

Na de geboorte van mijn eerste kind kreeg ik last van astma. Bij de psychische oorzaak van fysiek klachten stond ik destijds nog niet stil. Daar wist ik nog helemaal niets van. Er werd onderzoek gedaan naar allergieën en ik kreeg twee inhalatoren. Een ter preventie en eentje voor wanneer ik het benauwd had. Daar heb ik een aantal jaren gebruik van gemaakt totdat ik vond dat ik ze niet meer nodig had.


Ondertussen had ik dus het stempel 'Astma patiënt' gekregen. Toen jaren later de Griepprik kwam viel er dan ook een uitnodiging op mijn deurmat. Want, met het stempeltje, viel ik in de risicogroep. Dus....ik ging braaf de prik halen. Dat jaar kreeg ik voor het eerst een longontsteking. Dan ga je naar de huisarts en die schrijft vervolgens een antibioticakuur voor. Met één kuurtje was ik er niet vanaf, dus volgde er een tweede kuur.

Het jaar daarop had ik weer een longontsteking, waarop 2 antibioticakuren volgden. Zo heb ik 3 jaar achter elkaar een longontsteking gehad. Het begon altijd met hoesten, dat maar niet over ging. Daarna kreeg ik pijn tussen mijn schouderbladen, werd steeds meer moe en alles kostte me moeite. Van koorts en in bed liggen was geen sprake, maar als ik bij de huisarts kwam was er duidelijk gepruttel in de longen te horen.


Ik begreep er niets van. Waarom kreeg ik, als gezond mens, ineens last van longontsteking, terwijl daar naar mijn gevoel geen enkele aanleiding voor was. De enige link die ik kon leggen was naar de griepprik. Telkens nadat ik die had gehad ontstonden mijn klachten. Dus besloot ik een keer geen prik te halen. En wat denk je? Geen longontsteking. Voor mij vielen er toen een aantal dingen op hun plek. Ik heb daarna nooit meer een griepspuit gehaald en ook nooit meer last gehad van longontsteking. Dat was één belangrijke les.


Daarnaast was er nog het effect van de antibiotica in mijn lijf. (Spijsvertering verstoord, schimmels vrij spel, gebit krijgt een opdonder.) Wanneer je antibiotica inneemt gebeurt er heel veel in je lichaam. De antibiotica doodt niet alleen de bacteriën die je ziek maken, maar ook alle andere bacteriën. Bacteriën dragen we altijd bij ons. Ze hebben een nuttige functie. Wanneer je ze allemaal doodt, wordt de balans in het lichaam compleet verstoord. Je spijsvertering, die bacteriën nodig heeft bij het verteringsproces kan niet goed functioneren en dat heeft grote gevolgen voor je lijf. Antibiotica doen ook een aanslag op je gebit.


Je lichaam moet heel hard werken om alles weer in balans te krijgen. Dat kost veel tijd en energie. Je kunt je voorstellen dat, wanneer je spijsvertering niet goed functioneert, je ook niet genoeg voeding, vitamines en mineralen uit je voeding op kunt nemen. Dus duurt het een hele tijd voordat jouw lichaam die broodnodige balans heeft hersteld. Dat heb ik zelf kunnen ervaren.


Ik wou zeggen: Dat heb ik helaas zelf kunnen ervaren. Maar achteraf ben ik blij dat het zo is gegaan, want het heeft me aan het denken gezet en het heeft ervoor gezorgd dat ik zelf na ben gaan denken en onderzoek ben gaan doen. Ook op het gebied van natuurgeneeswijzen. Waar ik altijd al in geïnteresseerd ben geweest.


Zo kwam ik een jaar of 6 geleden het recept tegen voor een drankje dat 'de meest krachtige natuurlijke antibiotica' genoemd werd. Nieuwsgierig als ik ben dacht ik: "Dat moet ik uitproberen¨. Ik ben het gaan maken, heb het gebruikt en heb het aan anderen gegeven om te gebruiken. Bij verkoudheid, griepverschijnselen, hoesten, maar ook bij infecties en schimmels. Mijn eigen ervaring is dat het werkt en dezelfde reactie krijg ik terug van anderen. Het is zo simpel. De natuur geeft alles wat we nodig hebben. We moeten er alleen voor open staan en het zien.


Doordat mensen me vroegen of ik hen wou leren hoe dit drankje maakt, is het idee ontstaan voor het geven van workshops 'Natuurlijke antibiotica maken´. Dat doe ik nu al drie jaar met veel plezier. Het mooie is dat steeds meer mensen de waarde inzien van de natuur en wat zij ons te bieden heeft. Langzaam aan gaan we met een steeds groter wordende groep terug naar onze natuur. Dat maakt me blij!


Mocht je door dit verhaal belangstelling hebben gekregen voor het volgen van een workshop, Op mijn website www.krachtbenjij.nl kun je zien wat ik je op dit gebied te bieden heb. In het najaar zijn meerdere workshops Natuurlijke antibiotica maken gepland.


Dankjewel voor het lezen van mijn blog. Dat het iets in je wakker heeft mogen maken ;-)

bottom of page