top of page

Ik bepaal zelf hoe ik me voel

Deze blog is van onze connector Astrid van Praktijk Puur Voelen


Ik bepaal zelf hoe ik me voel, dat lijkt een uiting van een eigenwijze puber. Alsof je stug in een positieve stemming blijft, terwijl de wereld om je heen vergaat, en je het gewoon niet binnen laat komen. Maar niets is minder waar.


Zelfonderzoek

Het vergt toch wel enig zelfonderzoek om te kunnen zeggen: ik bepaal zelf hoe ik me voel. Je mag erachter komen hoe dingen voor jou werken. Waarom je reageert zoals je reageert. En dat daar vaak een logische verklaring achter zit. Dat situaties, die zich lijken te herhalen heel veel over jouzelf vertellen. Dat als je geraakt wordt door anderen en daardoor last hebt van anderen, dat dit alles over jou vertelt. Dat zelfs lichamelijke klachten je heel veel over jezelf kunnen vertellen. En een gevoeligheid voor prikkels ook veel over jezelf en jouw situatie kunnen zeggen.


Eyeopener

Wellicht zijn deze dingen een eyeopener voor je. Misschien is het al wel bekend, maar weet je niet wat je ermee moet of kunt doen. Het mooie is dat als je steeds meer van bovenstaande dingen over jezelf ontdekt, je steeds dichter bij jezelf komt. Je ogen mogen letterlijk open gaan. De luikjes mogen zich openen voor alle onbewuste processen. Want er speelt zich zoveel meer in jouw hele systeem af, dan je in eerste instantie denkt.


Het overkomt me

Maar deze hele situatie is mij overkomen. Ik had er geen invloed op en nu zit ik zwaar in de stress. Dit is bij ons ook een hele tijd gebeurd. Er overkwam ons van alles en het leek steeds meer te gebeuren. Op een gegeven moment gingen we zonder verwachting naar een afspraak en kwamen nog teleurgesteld thuis.


Eigen initiatief

Totdat we ontdekten dat we zelf weer meer de leiding over ons leven mochten gaan nemen. Zelf initiatief mochten nemen tijdens een afspraak. Zelf weer invloed mochten uitoefenen op gebeurtenissen. Dus als je een afspraak hebt en je wilt dat er bepaalde dingen worden besproken, maak een lijstje van te voren. En leg dit lijstje dan ook letterlijk op tafel, zodat je zelf gedwongen wordt er ook wat mee te doen. En je zo ook direct ruimte creëert voor jouw vragen. Want de ander ziet ook dat jij nog een aantal punten hebt.


De ander doet me pijn

Je kunt erg geraakt worden door een opmerking die een ander maakt. Of een mening die een ander heeft over jou of over een situatie. Hierdoor kun je ontzettend in de verdediging schieten of heel boos of verdrietig worden. Het doet je letterlijk pijn en je reageert dan ook vanuit deze pijn. En dan ligt het aan jou als type of je dan uitvalt of je terugtrekt. Maar bij beide is het gevoel eigenlijk hetzelfde.


De mening van een ander zegt niets over jou

Dit is vaak een moeilijk te begrijpen onderwerp. De mening van een ander ontstaat uit zijn eigen achtergrond. Hoe iemand is opgegroeid. Welke waarden je hebt meegekregen in je opvoeding. Welke dingen er zijn gebeurt in je leven. En hoe je hebt mogen leven en hebt moeten overleven. Van daaruit hebben zich meningen in je gevormd. En van daaruit reageer je op andere mensen en gebeurtenissen. Ook de ander. Dus een mening van een ander wordt gevormd vanuit het verleden en niet door wat jij op dat moment doet.


Zelf bepalen hoe je reageert

Wil je loskomen van die onbewuste acties, waardoor jij vanuit pijn, angst of een andere emotie reageert. Dan wordt het tijd om jezelf beter te leren kennen. Dan mag je gaan ontdekken wat er bij jou heeft gespeeld en welke emoties er bij jou meespelen. En in dit proces, wat ook jaren kan duren, ga je jezelf steeds beter kennen. En ga je leren om zelf te bepalen hoe je reageert.

Voel je dan niet meer?

Het is dan niet dat je niets meer voelt. Of dat je nooit meer geraakt wordt door opmerkingen of situaties. Maar je mag meer doorzien wat er speelt. Wat er in jezelf gebeurt. En zelf bepalen of je er dan iets mee wilt doen of niet. Je mag geraakt worden en dit ook voelen. Maar het blijft een emotie en je bént niet die emotie.


Ik bepaal zelf hoe ik me voel

En als je ziet dat je niet de emotie bént, dan kun je dit ook weer loslaten. Een emotie speelt niet de hele dag door. Dus je kunt je verdrietig of boos voelen om iets, maar dit hoeft dus niet de hele dag. Je bepaalt zelf hoe lang je daarmee bezig blijft. En soms zijn situaties zo dat ze je bijna onderuit halen. Maar ook dan heb je zelf nog steeds invloed op hoe je je voelt.


Daar waar je je aandacht op richt, dat groeit

Ook al ben je in een situatie waarin alles behoorlijk donker lijkt, ook dan kun je je weer richten op iets lichts. Richt je dan vooral weer op de kleine dingen. Een lekker kopje koffie of thee. Een vogeltje dat het hoogste lied zingt. Een bloem die volop bloeit. De mooie kleuren in de natuur. Allemaal positieve dingen en geluiden die hele dagen om ons heen zijn. En als je je aandacht daarop richt, ziet het er allemaal weer wat anders uit. En vanuit deze kleine dingetjes mag je gevoel weer wat positiever worden. Het zwarte meer naar de achtergrond verdwijnen en je aandacht weer naar andere dingen gaan. En mag je dan niet geraakt zijn? Natuurlijk wel. Maar je bepaalt zelf hoe lang.
Kom in beweging

Kom letterlijk in beweging. Je lijf heeft beweging nodig om qua denken weer verder te kunnen. Ga wandelen om uit het vaste denkpatroon te komen. En als je heel intensief gaat bewegen, heb je niet eens de tijd om te denken en ben je volledig in je lijf aanwezig. Door minder te denken, kom je minder in allerlei doemscenario's. En is er ook minder zelfveroordeling. In onze maatschappij zijn we vaak veel te veel gericht op ons hoofd, terwijl de wijsheid in ons hele systeem zit. En ook zitten we in veel beroepen veel te stil. Dus beweging is een must om weer meer in ons lijf en ook om figuurlijk in beweging te komen.


Hulp in dit proces

Bij veel van die onbewuste processen kom je zelf niet bij. Ze spelen zich in het onbewuste af. Wij kunnen je helpen om te kijken wat er precies in jouw energie speelt. Wat er op dit moment het belangrijkst is om naar te kijken. Wat jou op dit moment het meest dwars zit. Jou hiervan bewust maken én vooral ervoor zorgen dat het je geen energie meer kost. Dat het als het ware opgelost wordt. Het levert je heel veel energie op! Neem voor jouw hulpvraag gewoon https://praktijkpuurvoelen.nl/contact/ met ons op óf ga zelf aan de slag in onze https://praktijkpuurvoelen.nl/academie/ , waarin diverse programma's staan die helpen bij de bewustwording!


Puur Astrid

Praktijk Puur Voelen
bottom of page