top of page

Een vol hoofd en een lege batterij

Over opladen en ontladen


Heb je een hoofd dat overloopt, of vol spanning zit, terwijl jouw batterij al een tijdje leeg is?

Een elektrisch apparaat kan niet werken zonder stroom of batterij. Dat begrijpt zelfs een kind. Zonder input geen output. Dan gebeurt er niets. “Hij doet het niet.” zeggen we dan. Je kent de uitspraak “Of je stopt de stekker erin” wel, toch?


Hoe kan het dan, dat we van onszelf en ons lichaam wel verwachten dat het het gewoon altijd doet?

Ook als de batterij leeg is. Want, wees eens eerlijk, hoe goed zorg jij voor jouw energievoorziening?

Gun je jezelf de tijd om jouw batterij op te laden elke dag? Nee? Bij een elektrische fiets moet je elke dag, of in ieder geval regelmatig de accu opladen. Met een lege accu trap je je een ongeluk op zo’n ding. Bij jouw lichaam is het niet anders.

Op tijd ontspanning, rust en slaap zijn dingen die je hard nodig hebt. Je kunt niet zonder! Krijg je dat niet, dan merk je dat het steeds meer moeite kost om door te blijven gaan. Net als bij een elektrische fiets met een lege accu, is het zwoegen om nog vooruit te komen.

Ik ontmoet steeds meer mensen in mijn praktijk die moeite hebben zich te ontspannen en de accu weer op te laden. Ik voel dan veel spanning in het borstgebied, vooral aan de achterkant bij de schouderbladen. Regelmatig komt het voor dat er sprake is van pijn in de schouders. De marmapunten in het borstgebied zijn dan ook gevoelig. Ook de onderrug is een plek waar veel spanning kan gaan zitten. De heupen en het bekkengebied voelen dan vaak koud aan.

Als er veel energie gaat naar één bepaald deel van het lichaam, gaat dat ten koste van de energie ergens anders in het lichaam. Gaat er veel energie naar het hoofd, dan kan er bijvoorbeeld minder energie naar het hartgebied.

Functioneer je op wilskracht, terwijl je eigenlijk iets anders zou willen doen? Dan gaat er veel energie naar je zonnevlecht (buikgebied). Dat betekent dat er minder energie naar je onderbuik/heupgebied of hartgebied kan stromen. Vandaar dat daar dan ook klachten ontstaan. Je kunt het zelf heel goed voelen.

Doe dat maar eens. Voel eens of je koude of opvallend warme plekken hebt. (Heupen, billen, knieën of bovenarmen bijvoorbeeld) Voelt een plek koud aan, dan betekent dat dat er weinig energie zit. Voelt een plek erg warm, dan is er een overmaat aan energie. En dan bedoel ik natuurlijk niet wanneer je net onder een hete douche vandaan komt, of uit de kou komt. Maar dat begrijp je wel.


Herken je iets in het bovenstaande?

Ben jij iemand die ALTIJD AAN staat en ben je daar zo aan gewend geraakt, dat je niet meer weet waar de uit-knop zit?

Zit er veel spanning in je lijf of voel je je misschien al opgebrand? Ik hoop van harte dat dit voor jou niet het geval is. Maar mocht het wel zo zijn, dan geef ik je nu een aantal tips die je wellicht kunnen helpen om spanning te ontladen en tot rust te komen.


Allereerst iets wat ik zelf (bijna) elke avond doe. Een korte voetmassage. Simpel, doeltreffend en je kunt het zo lang laten duren als je zelf wilt.

Heb je kinderen? Dan kun je hier ook voor hén een bedtijd ritueel van maken. Als ze er eenmaal van geproefd hebben willen ze meer. Dat durf ik je te beloven.

Het helpt om alle indrukken van de dag los te laten en makkelijker in te slapen. En als de kinderen slapen, heb je als ouder ook rust, toch?


Voor de voetmassage gebruik je een beetje olie, zoals zonnebloem-, sesam-, jojoba-, amandel-, of andere olie, met daaraan toegevoegd bijvoorbeeld enkele druppels lavendelolie. Maak het jezelf makkelijk door alvast een hoeveelheid voor meerdere keren in een pompflesje of ander flesje te doen, zodat je niet elke avond eerst de olie hoeft te mengen.

– Je gaat op de rand van het bed zitten en neemt een klein beetje olie op je hand. Verdeel de olie rustig en zachtjes over de voet en masseer het met rustige, langzame bewegingen in. Doe dat zoals jij het prettig vindt. Belangrijk is dat je het zachtjes en langzaam doet. (dus niet flink hard poetsen en afraffelen!) Als je dat prettig vindt kun je ook de kuiten meenemen. Daar zit ook vaak veel spanning in.


Je kunt ook mijn Slaapzalf, of op jouw behoeften afgestemde wrijfolie gebruiken. Te bestellen via email.

Daarnaast kun je, wil je er een echt ritueel van maken dan kun je vóór het masseren eerst een lekker warm voetenbadje nemen. Ook dit is voor kinderen zéér aan te raden. Je kunt dan terwijl zij met de voeten in het badje zitten een verhaaltje voorlezen. Gegarandeerd dat ze zo mak als een lammetje worden ;-) Maar ook voor jou een goede manier om te ontspannen. Je kunt wat zeezout, magnesium of badolie toevoegen aan het badje. (bij kinderen geen magnesium, maar alleen zeezout met evt. een drupje badolie)

bottom of page